U heeft als werkgever recentelijk een arbeidsovereenkomst verlengd en vervolgens wordt uw onderneming getroffen door (de maatregelen van) het Coronavirus. Uw medewerker, tot voor kort een aanwinst voor uw onderneming, wordt plotsklaps een financiële kostenpost. Wat zijn uw mogelijkheden, dit zonder de positie van uw medewerker uit het oog te verliezen?

NOW?
In onze eerdere column hebben wij al even stilgestaan bij het tijdelijke Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Kort houdt de NOW-maatregel het volgende in:
– Bij de aanvraag verbindt u zich als werkgever vooraf aan de verplichting géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor uw werknemer(s) gedurende de periode waarover de tegemoetkoming wordt ontvangen;
– U verwacht als ondernemer ten minste 20% omzetverlies;
– De aanvraag is geldig voor een periode van 3 maanden, welke aanvraag eenmalig verlengd kan worden met nog eens 3 maanden;
– De regeling ziet op omzetdalingen met ingang van 1 maart 2020;
– De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90% van de loonsom. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van hoe de relatie tussen omzetdaling en hoogte van de tegemoetkoming uitwerkt:
indien 100% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
indien 50% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
indien 25% van de omzet wegvalt, bedraagt de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever;
– Op basis van uw aanvraag, zal het UWV een voorschot verstrekken ter hoogte van 80% van de verwachte tegemoetkoming;
– Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet binnen uw organisatie is geweest;
– Voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming is een accountantsverklaring vereist;
– Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de (totale) loonsom;
– U betaalt als werkgever het loon aan de betrokken werknemer(s) volledig door wanneer u gebruik maakt van de tegemoetkomingsregeling.
Het is op dit moment nog niet mogelijk een aanvraag voor de NOW-tegemoetkoming in te dienen. Wij informeren u, zodra er meer bekend is over de mogelijkheid van indiening van een aanvraag voor de NOW-tegemoetkoming.
Een andere mogelijkheid welke u als werkgever heeft, is de mogelijkheid om met de werknemer in overleg te treden over tussentijdse beëindiging van de tussen partijen bestaande arbeidsovereenkomst door middel van een vaststellingsovereenkomst of een ontslagaanvraag bij het UWV. Weliswaar brengt dit voor u als werkgever (eenmalige) kosten met zich mee, denk hierbij onder meer aan de transitievergoeding die met ingang van 1 januari jl. vanaf de eerste dag van het dienstverband verschuldigd is. Let wel, bij een beëindiging middels een zogenoemde vaststellingsovereenkomst, is er niet gelijk een ‘recht op’ transitievergoeding. Indien uw werknemer relatief kort bij uw organisatie werkzaam is, is het bespreken van deze optie(‘s) financieel gezien de moeite waard. Voor de berekening van de transitievergoeding, verwijzen wij u graag naar de rekeningtool op onze website.
Wilt u hierover vrijblijvend sparren met één van onze arbeidsrechtspecialisten, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of belt u gerust met één van onze medewerkers.