Afspraak maken
Wat is ontslag op staande voet?
Ontslag op staande voet is een per directe opzegging van de arbeidsovereenkomst waar een dringende reden aan verbonden is. Het ontslag kan zowel mondeling als schriftelijk gegeven worden. Het komt vaak voor dat het ontslag op staande voet eerst mondeling wordt gegeven met vervolgens een schriftelijke bevestiging. Verder is er geen tussenkomst van een rechter of van het UWV nodig voor een opslag op staande voet. Bovendien hoeft er geen rekening gehouden te worden met de (wettelijke) opzegtermijn.
In de praktijk vindt veelal ontslag op staande voet plaats van de werknemer die aan u als werkgever een dringende reden daartoe geeft. Echter, de wet biedt aan de werknemer eveneens de mogelijkheid om ontslag op staande voet te nemen indien de werkgever een dringende reden voor het ontslag geeft.
Hieronder zal kort worden ingegaan wanneer en op welke wijze er ontslag op staande voet kan plaatsvinden.
Bel ons directOntslagvergoeding Berekenen
Berekenen
We helpen u graag door hetproces heen!
Eerste consult gratis!
Vrijblijvend inzicht in uw situatie en mogelijkheden
Wanneer kan er een werknemer op staande voet ontslagen worden?
- 1. Er moet sprake zijn van een dringende reden. Een werkgever kan pas een ontslag op staande voet verlenen als er sprake is van een zogenaamde dringende reden. Het gaat daarbij om daden, eigenschappen of gedragingen die ten gevolge hebben dat in redelijkheid van de werkgever niet (meer) kan worden verwacht om de arbeidsovereenkomst te laten voortduren. Hierbij kunt u denken aan een ernstige verwijtbare gedraging van de werknemer zoals: verduistering, frauduleus handelen, mishandeling, diefstal of een grove belediging. Werkweigering kan ook een reden voor ontslag op staande voet zijn.
- 2. Ontslag op staande voet moet onverwijld gegeven worden. Bij een ontslag op staande voet is het belangrijk dat de werkgever direct na het bewuste incident of de verwijtbare gedragingen van de werknemer moet overgaan tot ontslag op staande voet. Het is dus niet de bedoeling dat een werkgever wacht met het besluit door bijvoorbeeld een aantal dagen later pas de werknemer op staande voet te ontslaan. De werkgever mag wel een bepaalde gedraging onderzoeken om te bepalen of er inderdaad aanleiding is voor een ontslag op staande voet.
- 3. De dringende reden moet de werknemer onverwijld meegedeeld worden. De werknemer heeft recht op mededeling van de reden van het ontslag op staande voet. Voor de werkgever is het dan ook van belang om bij het ontslag op staande voet direct duidelijk te maken op grond waarvan dit ontslag op staande voet gegeven wordt. Deze reden mag in een later stadium ook niet meer aangevuld of aangepast worden. Dit zorgt ervoor dat de werknemer de mogelijkheid heeft om zich tegen het ontslag te verweren.
Ontslag op staande voet aanvechten
Het komt wel eens voor dat een werkgever niet aan de voorwaarden voldoet bij het verlenen van ontslag op staande voet aan een werknemer. Een kleine fout door de werkgever kan er al voor zorgen dat u recht heeft op schadevergoeding of uw baan terugkrijgt. Heeft u een vraag over een ontslag op staande voet of wilt u uw eigen situatie voorleggen? Schakel dan zo snel mogelijk onze hulp in.
Bel ons direct