Jazeker, een proeftijd overeenkomen met uw medewerkers is aan de voorwaarden gebonden zoals deze zijn opgenomen in artikel 7:652 Burgerlijk Wetboek én nader vorm zijn gegeven in de jurisprudentie.

Op 27 februari 1930 heeft de Hoge Raad al geoordeeld dat een proeftijd nietig is wanneer niet aan de wettelijke vereisten wordt voldaan. Ook al heeft u een dergelijke bepaling in uw arbeidsovereenkomst opgenomen, dan zal de arbeidsovereenkomst worden beoordeeld zonder de desbetreffende bepaling in de beoordeling mee te nemen.
Van een rechtsgeldig proeftijdbeding is sprake wanneer de proeftijd voor zowel de werkgever en de werknemer gelijk is. Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, kan een proeftijd voor de duur van twee maanden worden overeengekomen.
Indien een half jaar contract wordt overeengekomen, dan is het overeenkomen van een proeftijdbeding, niet mogelijk. Mochten partijen een arbeidsovereenkomst aangaan voor langer dan 6 maanden – maar korter dan 2 jaar – dan kan een proeftijd van één maand worden overeengekomen. Via de op de arbeidsovereenkomst eventueel van toepassing zijnde cao, kan onder omstandigheden van het laatstgenoemde worden afgeweken.
Is de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangegaan voor een periode van twee jaar of langer, dan kunnen partijen een proeftijd van twee maanden overeenkomen.
Ten slotte kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd ook worden aangegaan voor de duur van bijvoorbeeld een bepaald project. In dat geval, kan een proeftijd van maximaal een maand worden overeengekomen.
Gelet op de strikte toepassing van het leerstuk van de proeftijd, wordt daarom ook wel gesproken over de ijzeren proeftijd.
Twijfelt u als werkgever of medewerker aan de inhoud van de arbeidsovereenkomst ofwel het proeftijdbeding, dan wel heeft u andere vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of belt u gerust met één van onze medewerkers.