In één van onze eerdere columns, hebben we reeds enkele keren een opmerking geplaatst over de vaststellingsovereenkomst, in de volksmond veelal beëindigingsovereenkomst genoemd. Echter, tussen de begrippen vaststellingsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst zit wel degelijk een verschil.

Voor de vaststellingsovereenkomst heeft de wet namelijk een aantal specifieke bepalingen opgenomen, dit terwijl de wet niet expliciet een afdeling of bepaling bevat ten aanzien van de beëindigingsovereenkomst.
De praktijk binnen ontslagtoets.nl is dat normaliter wordt geadviseerd aan u als werkgever (maar veelal ook aan u als werknemer) om een vaststellingsovereenkomst te gebruiken. Dit biedt onder andere de mogelijkheid om in de vaststellingsovereenkomst – naar gelang de specifieke situatie – afspraken te maken die niet overeenkomen met bepalingen van dwingend recht, op welke gemaakte afspraken (veel) minder makkelijk kan worden teruggekomen door de wederpartij. Het is belangrijk dat u als werkgever bij iedere beëindiging van het dienstverband kritisch de vaststellingsovereenkomst controleert of deze op maat is gesneden voor de desbetreffende situatie.
De vaststellingsovereenkomst kan – kortweg – worden ingedeeld in een drietal onderdelen, namelijk het onderdeel waaruit volgt wie de partijen zijn bij de vaststellingsovereenkomst, het onderdeel waarin de bepalingen staan vermeld die van het belang zijn voor het UWV om te beoordelen of de werknemer aanspraak kan maken op een uitkering en het onderdeel waarin de persoonlijke afspraken staan omschreven. U kunt bij het laatste onderdeel denken aan bijvoorbeeld de beëindigingsvergoeding, vergoeding kosten rechtsbijstand, afwikkeling van pensioenaanspraken en het blijven voortduren van het geheimhoudingsbeding na afloop van het dienstverband.
Let u erop dat u als werkgever geen garantie kan geven op het verkrijgen van een uitkering door de werknemer bij het UWV? Een vaststellingsovereenkomst is maatwerk, zowel voor u als werkgever als de werknemer. Het is daarom van belang om de vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen door een specialist op het gebied van het arbeidsrecht. Laat u vrijblijvend telefonisch adviseren over uw positie in de desbetreffende kwestie.
Twijfelt u als werkgever of medewerker aan de inhoud van de vaststellingsovereenkomst, dan wel heeft u andere vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of belt u gerust met één van onze medewerkers.