Vaststaand onderdeel binnen de vaststellingsovereenkomst, vormt het begrip finale kwijting. Wat houdt dit nu precies in?

Finale kwijting betekent dat de partijen bij de overeenkomst naar elkaar uitspreken dat zij na uitvoering van de gemaakte afspraken in de vaststellingsovereenkomst, niets meer van elkaar hebben te vorderen.
Juist het onderdeel van de finale kwijting maakt dat een goede beoordeling van de vaststellingsovereenkomst van groot belang is én blijft. Voor u als werkgever is het van belang dat eventuele vorderingen als bijvoorbeeld studieschuld, schade aan de leaseauto of een negatief saldo aan vakantiedagen bij de eindafrekening kunnen worden verrekend. Voor u als werknemer is het van belang dat eventuele aanspraken richting uw werkgever blijven bestaan. Als werknemer heeft u weliswaar de (wettelijke) bedenktermijn van 14 dagen, op grond waarvan u de overeenkomst kunt ontbinden, maar na afloop van de bedenktermijn wordt het heel moeilijk om de vaststellingsovereenkomst nog aan te tasten.
Echter, niet onmogelijk. Uit de rechtspraak blijkt dat als een onderwerp onbesproken is gebleven en daarom niet in de overeenkomst is opgenomen, dit vaak in de risicosfeer van de werkgever valt. Als een onderwerp niet ter sprake is gekomen, betekent dat niet automatisch dat u er als werkgever van uit mag gaan dat de werknemer hierover niets wilde afspreken of afstand van heeft gedaan. Als werkgever moet u de vaststellingsovereenkomst met daarin het finale kwijtingsbeding zodanig vormgeven dat er geen onduidelijkheid bestaat over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst en dat alle relevante onderwerpen worden besproken. Zo kunt u in het finale kwijtingsbeding bijvoorbeeld een voorbehoud maken ten aanzien van de studieschuld of de schade aan de leaseauto.
De vraag of de inhoud van de vaststellingsovereenkomst nu alles omvattend is en een beroep op het beding over finale kwijting zal slagen, hangt daarom onder andere af van de uitleg die partijen aan de inhoud van het beding ter finale kwijting mogen geven.
Het gaat dus niet alleen om de tekst van de vaststellingsovereenkomst, maar ook om de omstandigheden en de context waarbinnen de onderhandelingen ten aanzien van de vaststellingsovereenkomst hebben plaatsgevonden.
Juist daarom is een goede beoordeling van de vaststellingsovereenkomst onder meer van belang. Wilt u uw vaststellingsovereenkomst laten beoordelen door één van onze specialisten, dan wel heeft u een andere vraag? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of belt u gerust met één van onze medewerkers.