Sinds vandaag, 6 april 2020, kunnen werkgevers een aanvraag indienen voor de NOW-maatregel. Een aanvraag kan worden ingediend via de website van het UWV. Op het nippertje zijn nog een aantal wijzigingen aangebracht in de tijdelijke noodmaatregel overbrugging behoud werkgelegenheid (NOW). Wij lichten een van deze wijzigingen graag toe.

Zo was onder meer onderdeel van de regeling dat het loon van werknemers voor wie bij het UWV een ontslagaanvraag was ingediend, na verhoging met 50% (!), in mindering werd gebracht op de loonsom van januari 2020. Het vorenstaande, tenzij over de maand januari 2020 (nog) geen loongegevens beschikbaar zijn. In het laatstgenoemde geval, wordt dan de maand november 2019 in aanmerking genomen. Afhankelijk van de hoogte van de omzetdaling binnen de onderneming, kon dit ertoe leiden dat de verhoging met 50% volledig, dan wel gedeeltelijk, teniet werd gedaan.
Door de wijziging in de regeling, wordt het loon van de werknemers (vermeerderd met 50 %) voor wie een ontslagaanvraag wordt ingediend niet meer op de loonsom in mindering wordt gebracht, maar op de (te ontvangen) subsidie. Deze wijziging verlaagt de subsidie (veel) meer dan in de oorspronkelijke regeling!
Referteperiode
Het is overigens van belang dat u zorgvuldig een afweging maakt over de omzet referteperioden waarover u de subsidie wenst aan te vragen. Er zijn 3 referte omzetperioden mogelijk: maart-april-mei of april-mei-juni of mei-juni-juli 2020. U doet er verstandig aan om de referteperiode te kiezen waarin u de grootste omzetdaling verwacht voor uw onderneming.
Checklist NOW-aanvraag:
Het UWV heeft een handige checklist opgesteld waarin de benodigde gegevens zijn vermeld voor het aanvragen van de tijdelijke noodmaatregel:
– uw bedrijfsgegevens: naam, adres, telefoonnummer, e-mail, gegevens contactpersoon;
– als u werktijdverkorting heeft aangevraagd: het zaaknummer. Het zaaknummer staat op de ontvangstbevestiging van het ministerie. Het nummer bestaat uit 5 of 6 cijfers;
– het loonheffingennummer. Voor ieder loonheffingennummer moet u een aparte aanvraag indienen;
– de 3 maanden waarover u minstens 20% omzetverlies verwacht;
– het verwachte percentage omzetverlies in die periode;
– het rekeningnummer en de tenaamstelling. Dit moet het rekeningnummer zijn dat de Belastingdienst gebruikt om te veel betaalde loonheffingen aan u terug te betalen;
– een kopie van uw bankafschrift (scan of schermafbeelding). Dit is een afschrift van de bankrekening zoals hierboven benoemd;
– Op de aanvraag moet u een intentieverklaring ondertekenen. Hiermee verklaart u dat u de juiste informatie heeft ingevuld en volledig bent geweest in de informatievoorziening;
– u begrijpt en accepteert dat de bepalingen vanuit de Algemene wet bestuursrecht van toepassing zijn op de aanvraag;
– u bevoegd bent om het bedrijf te vertegenwoordigen;
– er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd;
– u akkoord bent met het opslaan en het verwerken van de gegevens, volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Wilt u hierover vrijblijvend sparren met één van onze arbeidsrechtspecialisten, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier of belt u gerust met één van onze medewerkers.