Onderdeel van de arbeidsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst / vaststellingsovereenkomst, vormt vaak een geheimhoudingsbeding. Het geheimhoudingsbeding waarborgt het belang van de werkgever om gevoelige zaken binnen de onderneming te houden én het belang van werknemer dat bepaalde zaken tussen partijen blijven en niet met derden worden gedeeld.

Op 8 augustus jl. heeft de rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan over de reikwijdte van een geheimhoudingsbeding in een vaststellingsovereenkomst. De werkgever had met de werknemer een vaststellingsovereenkomst gesloten ter beëindiging van het dienstverband. In de vaststellingsovereenkomst zijn partijen een geheimhoudingsbeding overeengekomen.
De werkgever komt echter ter ore dat de werknemer zijn geheimhoudingsbeding zou hebben geschonden. De werknemer zou aan een collega hebben medegedeeld dat hij met de werkgever is overeengekomen om tot aan de einddatum van het dienstverband te blijven werken, waarbij de werknemer zou hebben opgemerkt dat de werkgever maar moet betalen. Vervolgens spreekt de werkgever werknemer hierop aan én doet een beroep op een contractueel overeengekomen boetebeding.
De werknemer ontkent echter het geheimhoudingsbeding te hebben overtreden. Immers, de desbetreffende collega stelde aan hem de vraag of hij nog vakantiedagen zou opnemen, dan wel dat hij zou blijven doorwerken tot het einde van het dienstverband. De werknemer heeft enkel antwoord gegeven dat hij tot aan het einde van het dienstverband zou blijven doorwerken en de werkgever dan ook zijn vakantiedagen dient uit te betalen. De werknemer vindt dan ook niet dat hij over de inhoudelijke regeling in de vaststellingsovereenkomst tegen de collega heeft gesproken.
De werknemer kan rekenen op de steun van de kantonrechter. De kantonrechter oordeelt dat er (pas) sprake kan zijn van overtreding van het geheimhoudingsbeding in de vaststellingsovereenkomst wanneer de werknemer zou vertellen aan zijn collega dat een vaststellingsovereenkomst is gesloten waarin de doorbetaling van het loon en de voortzetting van de werkzaamheden tot aan het einde van het dienstverband als afspraken zijn vastgelegd. Deze afspraken zouden inhoudelijk een bedrijfsgeheim (van de werkgever) prijs dienen te geven, ofwel ertoe dienen te leiden dat voor de werkgever essentieel gevoelige informatie met derden wordt gedeeld (hetgeen de belangen van de werkgever kan schaden) en de werknemer op die wijze het afgesproken geheimhoudingsbeding schendt.
De afspraken ten aanzien van doorbetaling van loon en de voortzetting van de werkzaamheden tot aan het einde van het dienstverband, geven als zodanig geen bedrijfsgeheimen prijs aldus de kantonrechter.
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neemt u dan vrijblijvend contact op met één van onze arbeidsrechtspecialisten.